motivatieproblemen
Blog,  Hardlopen

Met de zon vertrokken? Waar is die motivatie?

Enthousiast ben ik een paar maanden geleden begonnen met mijn blog. En toen was het vanaf half september stil. Even een hele drukke periode achter de rug, waardoor de motivatie om te gaan schrijven op een laag pitje kwam te staan. Maar het vlammetje is niet uit hoor!
De verhalen ratelen nog in mijn hoofd. Dus het is tijd om deze weer op papier te gaan zetten.

Koude, donkere dagen

Om te beginnen een eerste blog weer over mijn motivatieproblemen. Ik heb denk ik mijn betere wedstrijden gelopen in de kou. Ik ben ook geen echte koukleum, eerder een heethoofd als het om hardlopen gaat. In de winterdagen trek ik mijn handschoenen aan bij vertrek, maar na een kilometer moeten ze echt weer uit.

En toch heb ik dit jaar met de start van de herfst, tijdens deze korte koude en natte dagen heel veel moeite om mijn hardloopschoenen aan te trekken en te gaan trainen. Als je ook naar mijn profiel op Strava kijkt, zie je maar relatief weinig kilometers de afgelopen maanden. Ik lig op dit moment liever onder een dekentje op de bank.

Waar is die motivatie gebleven?

Ik heb een heerlijke zomer achter de rug qua hardlopen. Lekker kunnen trainen en het wegseizoen met een hele mooie race in Rijen afgesloten. Absoluut geen reden om even het hardlopen op een laag pitje te zetten. Of juist wel?

Het begon eigenlijk in oktober. Onze kleine meid gaat twee dagen in de week naar de opvang. En ook dat cliché is waar, ze nemen alles wat rondzwerft op de opvang, mee naar huis. Nu blijkt mijn weerstand niet bestand tegen al die virussen en moet ik er ook steeds weer aan geloven. In oktober werd ik ziek. Die week heb ik alleen op vrijdagochtend training gegeven bij AV Attila. Maar meer dan die 8 kilometer zat er niet in. De week erop stond onze eigen wedstrijd op het programma. Druk met voorbereidingen, weinig tijd gemaakt om te trainen. Wat de reden was die weken erop weet ik al niet meer. Iets met te nat, te donker, te koud, te ziek. In ieder geval veel heb ik niet getraind.

31 oktober zijn wij voor 11 dagen naar Gran Canaria gegaan. Even opladen en genieten van elkaar en het super mooie weer daar. Mijn plan was om daar het trainen weer rustig aan op te pakken, om daarna thuis weer helemaal voor te gaan. Met op zondag 13 november de Maresia cross, een goede motivator om weer te gaan trainen. Want ongetraind aan de start staan, is geen goed idee.

Vervolg

Stiekem had ik de hoop dat Maresia verrassend zou zijn. Omdat ik uitgerust terug kwam van vakantie en daar de omstandigheden best pittig waren om te lopen. Dat was helaas met het weinige trainen van te voren niet het geval. Ik had het zwaar. De eerste ronde vond ik niet leuk. Dus de tweede ronde gezellig bij Herman gebleven en gaan genieten. Ik vind crossen namelijk wel leuk. Mijn race en positie waren niet de beste. Maar ik heb genoten en was zeer tevreden over de finish gekomen. Ondanks het feit dat ik echt wel beter kan, geen teleurstelling.

Weinig trainen zorgt dus niet voor verrassingen. Komende week ga ik er weer voor was het idee. Die week heb ik een afspraak met Dyanne staan om een plan te maken om in het voorjaar de 5km snel te kunnen racen. Dus ik moet echt weer aan de slag.

Maar ook deze week, mislukt. Lexi was dinsdag ziek. Zo sneu zo’n klein, afhankelijk meisje. In de avond had ik geen zin meer om in de regen de deur uit te gaan. Ik ben sowieso meer een ochtend- dan een avondloper. Maar dat is nu met een kleintje lastiger. Ik krijg mezelf alleen op het moment echt niet gemotiveerd om te vertrekken. Daarnaast nam ik het virus van Lexi ook weer over. Dus dat is ook niet helpend. Heel veel redenen dus om niet te hoeven/ kunnen trainen.

Kom maar op met die motivatie

Oke… na 6 weken is het tijd voor een schop onder mijn kont. Het blijft nog maanden koud, donker en nat. Vorige week maandag had ik dus de afspraak met Dyanne staan. Ik wil heel graag een snelle 5 lopen. Ik ga eerst crossen, want dat vind ik echt heel leuk. En dan begin volgend jaar de focus op die 5 kilometer. Het schema stond in de avond al op mijn mail. Ik merkte meteen dat ik zin had om de eerste training te gaan doen. Ook al ben ik nog steeds niet helemaal fit.

Dus woensdag weer mijn hardloopschoenen aangetrokken, training in mijn horloge gezet en in de avond in het donker de deur uit. Ik heb er weer zin in! Achteraf misschien niet zo’n heel goed idee. Want de dagen erop voelde ik mezelf alleen maar slechter.

De motivatie om te trainen is er weer. Nu de weerstand nog. Eerst even goed uitzieken, dan het lopen weer rustig oppakken en dan ga ik aan de slag met het schema. Waar ik nu dus wel zin in heb om te gaan volgen. Ik ga de winter hardlopend doorkomen!

6 motivatie tips om de winter door te komen

Ik zal vast niet de enige zijn die last heeft van motivatieproblemen nu de dagen weer korter en natter zijn. Dus daarom hier 6 tips om gemotiveerd de winter door te komen en te blijven hardlopen.

#1: Stel een doel

Ik wil heel graag sneller worden op de 5 kilometer. Dit is in mei gaan borrelen en nu wil ik er echt voor gaan. Sneller worden gebeurd natuurlijk niet zomaar, dus ik zal ervoor moeten trainen. Ook als het donker, koud en nat is. Een specifiek doel stellen, kan dus heel helpend zijn om die motivatie terug te vinden.

#2: Train op een schema

Je hebt je doel gesteld. Een goede motivator om te gaan trainen. Maar wat ga je wanneer doen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit op een specifiek schema heb getraind. Er zat wel een soort lijn in mijn trainingen, een combinatie tussen duur- en tempotrainingen. Maar ik bedacht die week waar ik zin in had.

Nu ga ik voor het eerst met een specifiek schema trainen. Wat ik sowieso al meteen leuk vind bij het zien van mijn schema is dat ik weer hele nieuwe trainingsinspiratie ervan krijg. Dat maakt ook dat ik zin heb om de trainingen uit te voeren. Zelf kies je toch vaak voor het bekende.

#3: Plan een evenement begin 2023

Je hebt een doel, je hebt een schema. Maar wat zeker ook voor motivatie zorgt is de inschrijving bij een evenement. Ga eens op zoek naar een leuk evenement begin 2023. Er is genoeg om te lopen in die periode. Om goed aan de start te staan, moet je wel doortrainen. Zoek er een uit die bij je doel past en schrijf je in. Dan moet je wel gaan trainen. Want ongetraind aan de start staan, voelt toch minder leuk dan wanneer je er helemaal voor kan gaan.

#4: Samen lopen is leuker

Alleen lopen is toch minder gezellig als met een hardloopmaatje. Zeker in deze donkere dagen. Plan daarom je trainingen samen met iemand anders. Dat is een mooie stok achter de deur om te gaan. Want je laat je trainingsmaatje niet alleen door het donker lopen toch?

#5: Zorg ervoor dat je spullen op orde zijn

Koud en nat lopen is zeker het vervelendste wat er is. Zonnig en droog lopen zal er niet meer zo vaak inzitten in de winter. Lang leven Buienradar dat je je run nog een beetje droog kan inplannen. Maarheb je ook gedacht aan thermokleding, handschoenen, een beanie of hoofdband, warme sokken en goede verlichting. Niets vervelender de deur uit te moeten als het net niet allemaal klopt.
Mijn all time favorite item in de winter is mijn bodywarmer. Houd mijn borst droog en er komt geen wind door en mijn armen lekker luchtig.

#6: Zet die bak met ijs of reep chocolade klaar

Die heb je wel verdiend na je training. Ik ben een aantal jaren geleden gaan hardlopen omdat ik zo van eten houd. Dat was mijn allereerste motivator om überhaupt hardloopschoenen te gaan kopen. En dit blijft een goede motivator om die hardloopschoenen aan te blijven trekken. Je mag jezelf best belonen als je de kilometers weer in de benen hebt zitten.

Hopelijk komen jullie met deze tips ook hardlopend de winter door!

logo liefs Sam

2 reacties

 • Desere tokatlioglu

  yes nou weet ik dat ik zeker niet de enige ben. alleen steeds ziek worden is wel echt balen. maar jaaaa je bent er weer. ik voel me ook zoveel beter na het lezen van dat jij ook van eten houdt haha

  • Sam

   Ja, voor Lexi vind ik het nog zieliger. haha, arm kind. Papa heeft overigens een betere weerstand. Die is bespaard gebleven deze keer.
   En eten is echt mijn lievelings. Daar kan ik nog meer van genieten dan van hardlopen haha

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.